Je autoelektrikář perspektivní a zajímavý obor?

Počet vozidel stále stoupá, stále se také zvyšuje podíl elektricky ovládaných zařízení a komponentů. Z toho jednoznačně vyplývá i stálá poptávka po oborech, které se specializují na jejich opravy a údržbu. Autoelektrikář nachází uplatnění ihned po absolutoriu školy, velmi rychle se může vypracovat a vybudovat skvělou kariéru. Poptávka přichází nejen z velkých opravárenských provozů a autoservisů, dobrý řemeslník si najde velmi rychle i vlastní klientelu a může se věnovat rozvoji vlastní a úspěšné podnikatelské činnosti. Dalšími možnostmi je velmi dobře ohodnocená práce na specializovaných pozicích ve výrobě v automobilovém průmyslu. Atraktivní je i uplatnění v obchodu, a to jak v distribuci elektrických a elektronických součástí, ale i v prodeji nových a ojetých vozidel.

Jaké vzdělání je třeba

Diagnostika, údržba a opravy elektrických a elektronických částí vozidel vyžadují perfektní znalosti v tomto oboru. Studenti se seznamují s konstrukcí motorových vozidel a postupně prochází jednotlivé části i funkce. Musí si získat dovednost poradit si, najít rychlý postup ve vyhledávání závad a pak najít optimální řešení.

Pro obory autoelektrikář jsou důležité obory matematika, fyzika, ale vedené z praktické části, ve využití v reálné praxi. Součástí výuky je také orientace v technické dokumentaci. Studenti se učí používat různé typy diagnostiky. Dalším důležitou částí studia je vyhledávání a analýza základních poruch motoru a palivového systému. Výhodou je, že s úspěšným zvládnutím oboru získává student možnost i získat řidičský průkaz skupiny B.

Obor elektroniky a elektrotechniky je úzce spojený také s dobrou znalostí cizích jazyků. I tyto vědomosti si studenti řádně osvojí a prohloubí.

Co musí umět Autoelektrikář

S postupným rozšiřováním elektricky nebo elektronicky ovládané výbavy vozidel se stále rozšiřuje i rozsah práce autoelektrikáře. Je třeba zvládat běžné opravy a údržbu zařízení, naučit se montovat a demontovat komponenty, správně a rychle diagnostikovat příslušenství.

Stejně důležité je však ochota stále se vzdělávat a aktivně vyhledávat novinky, nové postupy a metody. K zažitý dovedností a také k udržení tempa s rostoucími nároky slouží stáže na specializovaných pracovištích. Vedení pod odborným dohledem, ale také důraz na samostatnost i přístup k nejnovějším technologiím vybudují správné návyky a také postoj k zodpovědné a kvalitní práci.

Co obnáší práce Autoelektrikář

V praxi se autoelektrikář zabývá diagnostikou. Pomocí speciálních přístrojů a diagnostických prostředků dokáže analyzovat jednoduché i náročné závady na elektrickém nebo elektronickém zařízení v motorových vozidlech. Zajistí seřízení, opravu, ale může i montovat nová zařízení či demontovat starší typy. Pokud montuje dodatečné elektrické a elektronické příslušenství, pak musí navíc zhotovit příslušnou dokumentaci. Dále pravidelně provádí testy elektrických i elektronických agregátů a prvků.

Absolventi mohou ihned po úspěšném ukončení studia pracovat v autoservisech a opravárenských provozech. Žádaní jsou na specializovaných místech i přímo ve výrobních linkách v automobilovém průmyslu. Častým uplatněním je i práce ve Stanicích technické kontroly a Stanicích měření emisí.

Uplatnění však najdou i v obchodní sféře, kdy se jako specialisté mohou úspěšně věnovat práci v oboru distribuce elektrických a elektronických dílů, ale díky dokonalé znalosti celé problematiky pak i jako prodejci nových i ojetých vozů.

Učební program seznamuje studenty i se základy ekonomiky a hospodaření. Absolventi jsou tak dobře vybaveni i pro rozjezd a vedení vlastních podnikatelských projektů.