Řezník – uzenář
Na salát tě moc neužije? Pořádný kus masa, voňavé klobásky, poctivá zabijačka – to je kam tě srdce táhne? Nebojíš se pracovat rukama a chceš řemeslo s tradicí? Studuj obor Řezník – uzenář. Naučíš se pracovat s různými druhy masa – od velkých jatečných zvířat, přes drůbež, ryby až po zvěřinu. Zvládneš maso bourat, upravovat i třídit. Budeš přesně vědět, jak masné výrobky skladovat, balit i expedovat.
Díky výrobě nakoukneš pod pokličku i kuchařině. Naučíš se obsluhovat i udržovat stroje a zařízení, která budeš k práci potřebovat. Vyznáš se v hygienických normách a předpisech při výrobě i skladování.
KÓD OBORU
29-56-H/01
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Řezník – uzenář
DOSAŽENÉ VZDĚLÁNÍ
Střední vzdělání s výučním listem
ZAKONČENÍ STUDIA
Závěrečná zkouška
DÉLKA STUDIA
3 roky
PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY
Kompletní informace o přijímacích zkouškách zde.
Proč jít na tento obor
Jisté uplatnění
Zasoutěž si
Kvalitní cenná praxe
Pokračuj ve studiu
Obor s tradicí
Uč se od nejlepších
Široká škála dovedností
Trochu kuchařiny
Jak se uplatníš
Jako absolvent oboru se uplatníš v masném průmyslu při zpracování masa, výrobě masných výrobků a jejich prodeji. Práci najdeš na jatkách, v malých řeznictvích i velkých obchodních řetězcích. Můžeš se stát obchodním zástupcem nebo si po získání nezbytné praxe rozjet vlastní podnikání.
Pokud si budeš chtít rozšířit vzdělání, můžeš pokračovat na nástavbovém studiu zaměřeném na potravinářství nebo podnikání.
Jako absolvent oboru od nás získáš Dodatek k osvědčení, tzv. Europass, v češtině i angličtině. Ten ti pomůže při hledání práce, brigády nebo při dalším studiu doma i v zahraničí. Více na www.europass.cz.
Co budeš umět
- Budeš vědět, jak nakládat s velkými hospodářskými zvířaty, drůbeží, rybami i zvěřinou.
- Naučíš se technologie zpracování i skladování masných výrobků.
- Budeš ovládat balení a expedici výrobků.
- Zvládneš se orientovat v hygienických normách i nařízeních.