65 – 51 – H / 01 Číšník – servírka
ŠVP: ČÍŠNÍK – SERVÍRKA
Základní informace o oboru

Délka a forma studia:3 roky, denní studium
Obor je určen pro: absolventy ZŠ
Způsob ukončení:závěrečná zkouška
Dosažené vzdělání:střední vzdělání s výučním listem
Základní podmínky přijetí:
- zdravotní způsobilost uchazeče ke studiu tohoto oboru
- splněná povinná školní docházka
Stručný popis oboru
Příprava v tomto oboru zahrnuje teoretické a praktické vyučování, které se organizuje formou odborného výcviku. Tříletý učební obor je koncipován jako samostatný obor profesní přípravy pro úsek technologie přípravy jídel a obsluhy v pohostinství se všeobecným přehledem po celé oblasti společného stravování a se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru.
Uplatnění absolventa
Absolvent tohoto oboru je středoškolsky vzdělaný pracovník s odborným vzděláním a manuální dovedností k profesionálnímu vykonávání povolání číšník – servírka. Absolventi se po nezbytném zapracování uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb.
Možnosti dalšího vzdělávání absolventů
Absolventi tohoto oboru, kteří úspěšně vykonali závěrečnou zkoušku, se mohou ucházet o studium ve dvouletém nástavbovém oboru s maturitní zkouškou.
Učební plán oboru
Název ŠVP: Číšník -servírka | ||||
Kód a název oboru vzdělání: 65-51-H / 01 Kuchař – číšník | ||||
Délka a forma vzdělávání: 3 roky, denní studium | ||||
Platnost ŠVP: od 1.9.2017 | ||||
1.roč. | 2.roč. | 3.roč. | celkem | |
Český jazyk a literatura | 2 | 2 | 2 | 6 |
Cizí jazyk 1 | 2,5 | 2,5 | 2,5 | 7,5 |
Cizí jazyk 2 | 1,5 | 1,5 | 1,5 | 4,5 |
Občanská nauka | 1 | 1 | 1 | 3 |
Základy přírodních věd | 1 | – | – | 1 |
Matematika | 1 | 1 | 1 | 3 |
Tělesná výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
Informační a komunikační technologie | 1 | 1 | 1 | 3 |
Ekonomika | 1 | 1 | 1 | 3 |
Potraviny a výživa | – | 1 | 1 | 2 |
Technologie | 3 | 3 | 3 | 9 |
Stolničení | 2 | 2 | 1,5 | 5,5 |
Hospodářské výpočty | – | – | 0,5 | 0,5 |
Odborný výcvik | 15 | 17 | 17 | 49 |
Celkem | 32 | 34 | 34 | 100 |