Řezník – uzenář

Do naší vzdělávací nabídky opět zařazujeme i obor Řezník – uzenář. Absolvent se uplatní při výkonu povolání řezník-uzenář v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých a malých provozech masného průmyslu a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem masa a masných výrobků. Po získání nezbytné praxe v oboru je připraven i na živnostenské podnikání.
- zpracovávat jatečná zvířata, drůbež, ryby a zvěřinu;
- dodržovat principy šetrného zacházení se zvířaty při předporážkové manipulaci, předcházet působení stresogenních faktorů;
- těžit a ošetřovat maso a vedlejší jatečné produkty;
- bourat, upravovat a uchovávat maso;
- posuzovat jakost surovin a přídavných látek, polotovarů, masa a masných výrobků;
- uchovávat a skladovat suroviny, přídavné látky, maso a masné výrobky;
- dodržovat technologický postup a používat vhodné stroje a zařízení při výrobě masných výrobků;
- zpracovávat živočišné tuky;
- dbát na výrobu a prodej bezpečných potravin;
- obsluhovat stroje a zařízení v provozu masného průmyslu;
- balit, označovat a expedovat maso a masné výrobky;
- prodávat maso a masné výrobky;
- zajišťovat hygienu a sanitaci potravinářského provozu a prodejny;
- vést předepsanou provozní evidenci.
Veškeré související informace o oboru naleznete na tomto odkazu.
Důležité je i zmínit skutečnost, že společnost Kostelecké uzeniny a.s., výrobní potravinářská společnost, poskytuje podporu studia učebního oboru Řezník – uzenář. Více informací viz leták níže (kliknutím zvětšíte).